Het kleinste kamertje

Poepen terwijl je omringd wordt door trollenbeeldjes of plassen met blote vrouwen om je heen. Ben jij ook wel eens op een toilet geweest waar iets te zien was? Fotograaf Perla van Kessel wilde deze gedecoreerde kleine kamertjes achter de deuren met een slotje vandaan halen. Daarom fotografeerde zij er tientallen door heel het land. De foto’s en verhalen achter deze wc’s zijn nu gebundeld in deze verjaardagskalender. Die kan jij dan weer mooi op je eigen toilet hangen. Poepie chic toch?

Het onderzoek

Waarom is juist het kleinste kamertje geschikt om creatief op los te gaan, vroeg Perla zich af. De antwoorden lopen uiteen.
Sommige toileteigenaren hebben een verzameling waar ze trots op zijn, maar willen deze desondanks niet in de woonkamer hebben staan. De wc biedt dan uitkomst: uit het zicht, maar wel aanwezig. Het kleinste kamertje is dus een plek om iets weg te stoppen en tegelijkertijd iets te tonen.
Anderen zien het toilet juist als verlengstuk van hun inrichting. Juist deze saaie, witte kamer mag niet overgeslagen worden tijdens het decoreren van het huis. Het feit dat je altijd alleen in de ruimte bent, soms zelfs een poosje, is ook een reden om de boel een beetje aan te kleden. Men heeft graag iets om naar te kijken.